За последните две седмици заболеваемостта от грип в цялата страна се е

...
За последните две седмици заболеваемостта от грип в цялата страна се е
Коментари Харесай

С 30% се увеличиха случаите на грип в страната. В 8 области скокът е с 50% |

За последните две седмици заболеваемостта от грип в цялата страна се е повишила с 30%. В Благоевград има десеткратно покачване на случаите, което докара до оповестяване на грипна зараза. Има няколко области с 50% покачване - Силистра, Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, Шумен. Ако се резервира наклонността е допустимо и там да се стигне до епидемиологична конюнктура поради грипа.

Това сподели в предаването " Твоят ден " на Нова нюз шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите на проф. Христова, вариантът, който върлува у нас, е Камбоджа. 

" Доказани са случаи единствено от този вид. Той протича по-тежко, с повече хоспитализации, най-често при деца до 14 година и възрастни над 65 г. Това е съществено заболяване, с затруднения, затова е належащо да съблюдаваме противоепидемичните ограничения. Основните признаци са бързо повишаване на температурата до 38,5-39 градуса, болки в гърлото, суха кашлица, изнемощялост, болки в мускулите " , изясни шефът на НЦЗПБ.

Тя напомни, че има два антивирусни препарата, които взети първоначално блокират вирусната репликация. По думите на проф. Христова антигрипните ваксини основават отбрана против разновидността Камбоджа.

Тя акцентира, че при COVID-19 има задържане на случаите на 14-дневна база и предизвести, че е допустимо да има повишение на заболеваемостта поради подвариант на Омикрон. Христова цитира данни от Германия, където още веднъж има растеж на инфектирани поради този вид.

Според нея в случай, че зеленият документ не е бил мярка, която се съблюдава у нас, отпадането му няма да докара до съществено повишаване на заболеваемостта, само че маските и спазването на отдалеченост са ограничения, които могат да я лимитират.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР